Briga Načelnika o starijima i nemoćnima

Briga Načelnika o starijima i nemoćnima

Na mrežnoj stranici Općine Gornji Mihaljevec je dana 01.12.2022. godine objavljen "Javni poziv" za ostvarivanje prava na pomoć, pretpostavljamo da se radi o tzv. „Božićnici".  Klub oporbenih vijećnika je još 24.11.2022. uputio elektroničkom poštom prijedlog kako da Općina ove godine pomogne našim najsiromašnijim sugrađanima, čeka u tom "Javnom pozivu" nije bilo, kao što nije postojala ni Odluka Načelnika Općine o tome. 

Stoga je oporba Klub oporbenih vijećnika reagirao i odmah po iskazanom negodovanju brojnih umirovljenika s područja Općine elektroničkom poštom uputio dopis Načelniku Općine, na koje je odgovoreno od strane JUO Općine s obrazloženjem da su uočili grešku i da će 02.12.2022. ispraviti "Javni poziv".   

Reagiranje original (pdf)

To je i učinjeno te je 02.12.2022. u prijepodnevnim satima izbačena klauzula da umirovljenici s mirovinama do 3.000,00 kn moraju biti stariji do 65 godina, da bi imali pravo na pomoć.  Konačno je  tog dana popodne objavljena o Oduka Načelnika Općine o isplati pomoći umirovljenicima i osobama bez mirovine starijima od 65 godina povodom božićnih blagdana u 2022. godini u kojoj nije prihvaćen naš prijedlog, a kako nismo zaprimili ni očitovanje, vjerojatno Načelnik nije našao za potrebnim da uzme u razmatranje naš prijedlog, jer po sadašnjoj Odluci, nije dostigao ni naše prijedloge za koje smo se zalagali kod da je viša suma 600 kn, a manja 400 kn. 

Radi cjelovite informiranosti javnosti objavljujemo naš prijedlog u cjelini: 

Poštovani g. Načelniče Općine Gornji Mihaljevec,

   predlažemo da temeljem ovlasti koje imate Statutom Općine Gornji Mihaljevec, a zbog porasta troškova života s istovremenim realnim padom kupovne moći umirovljenika, svojom Odlukom u ime Općine pomognete umirovljenicima i osobama bez mirovine starijim od 65 godina isplatite u povodu nastupajućih Božićnih blagdana pomoć u novcu kako slijedi:

 

IZNOS MIROVINE

VISINA POMOĆI

0,00 kn – 2.000,00 kn

1.000,00 kn

2.001,00 kn – 3.000,00 kn

800,00 kn

3.002,00 kn – 4.000,00 kn

500,00 kn

00,00 kn – 4.000,00 kn

3 m3 drva za ogrjev

 

Pojašnjenje:

Mjere koje poduzima Vlada Republike Hrvatske ovoj ugroženoj kategoriji građana su nedostatne osiguranje egzistencije umirovljenika koja je dostojna čovjeka, posebno ako je činjenica da Međimurska županije ničim ne pomaže našim umirovljenicima i građanima u potrebi.

Osim toga Centar za socijalnu skrb Čakovec, upućuje građane u potrebi da se za ogrjev obrate domicilnim jedinicama lokalne samouprave, jer one moraju imati u socijalnom programu osiguranje ogrjeva. Stoga predlažemo da se u ovu socijalnu akciju uključi i stavka o ogrjevu.

Smatramo da to nije opterećenje za Proračun Općine Gornji Mihaljevec, posebno stoga što se u proračun neplanski uplaćuju znano viša sredstva od Koncesije eksploatacije plina.

Prijedlog original (pdf)

Načelnik Općine voli prozivati oporbu da je protiv nečega, ako nas nema na sjednici Općinskog vijeća, pa stoga možemo očekivati da će nas Načelnik prozvati što se zalažemo za primjerenu i realnu pomoć potrebnima. 

Stigla je i reakcija Načelnika Općine: 

Oporba OV Općine Gornji Mihaljevec

 

Načelnik je žurno na facebook profilu NLGL, da preduhitri našu reakciju objavio slijedeće priopćenje: 

Vjerojatno smatra da su umirovljenici nepismeni i da nisu vidjeli objave 01. i prije podne 02.2022. tek po našoj reakciji je objavljena Odluka Načelnika i korigiran tekst Javnog natječaja.

Umjesto da zahvali, Načelnik nas je upozorio da mu tratimo vrijeme čime nas je primorao da upoznamo javnost s njegovim rabotama i bahatošću te diskriminacijom jednog dijela mještana Općine Gornji Mihalajevec.  Je li to osveta što nisu glasali za njega, neka sude mještani. 

 

Mi nismo „Velika koalicija“ već grupa stranaka i pojedinaca kojima je dosta podjela i svađa radi očuvanja fotelja, te korištenje političke moći za ostvarenje osobnih interesa i probitaka.