Pomor pčela u Općini Gornji Mihaljevec

Pomor pčela u Općini Gornji Mihaljevec

Ovih dana je došlo do masovnom uginuća pčela po košnicama na području Općine Gornji Mihaljevec. Pčelari su na rubu očaja, ljudski nemar i neodgovornost uzrokovao je masovno uginuće pčela. Jedan OPG-ovac je suprotno zakonu i neodgovorno prskao uljanu repicu insekticidom u toku cvatnje i tako potrovao pčele. 

Navodno je priznao prskanje, ali repica nije uklonjena i podorana te se truje i ono malo pčela koje su preživjele, tako da je šteta totalna. Državni inspektor je izašao na teren, ali je mogao samo konstatirati činjenicu, nije naložio nikakve mjere.  A pčelari nemaju nikakvu mogućnost naknade štete, osim da svaki osobno tuži počinitelja, što je za njih nemoguć trošak, jer treba obnoviti stado. 

Temeljem takvog strana  Klub oporbenih vijećnika Općinskog vijeća Općine Gornji Mihaljevec jer predložio Načelniku Općine da Općina pomogne pčelarima, to više što Općina prima naknadu od koncesije INE za eksploataciju plina, što je dodatni prihod općine.  Zahtjev Oporbe je: 

Poštovani,

ovih dana je na području Općine Gornji Mihaljevec zabilježen katastrofalni pomor pčela, uzrokovan najvjerojatnije neodgovornim korištenjem pesticida kod prskanja uljane repice na području općine.

Katastrofa koja je zadesila naše vrijedne i nadaleko po kvaliteti meda poznate pčelare pričinila je nemjerljivu štetu, kako za naše gospodarstvo tako i za ekologiju, posebno na području naše Općine.  A mnoge pčelare je katastrofa dovela na rub siromaštva i nemaju sredstava za obnovu pčelinjaka.

Vezano na katastrofu molimo i tražimo od Vas da u okviru svojih ovlasti dodijelite pomoć stradalim pčelarima u iznosu od 150,00 € po košnici, što je posebno važno da se trajno ne naruši ekološka ravnoteža u Općini.

U vjeri da ćete uvažiti naš zahtjev, unaprijed zahvaljujemo !

Oporba OV Općine Gornji Mihaljevec

Zahtjev (original - pdf)

Uništeni pčelari:

  • Dražen Bogdan
  • Zdravko Ladić
  • Mladen Mikulan
  • Almir Škvorc
 
Mi nismo „Velika koalicija“ već grupa stranaka i pojedinaca kojima je dosta podjela i svađa radi očuvanja fotelja, te korištenje političke moći za ostvarenje osobnih interesa i probitaka.